Piwnica PodCieniami
Punkt Informacji Kulturalno-Turystycznej
Międzynarodowe Biennale Artystycznej Tkaniny Lnianej
Ogólnopolskie Biennale Fotografii
Euroregion
Dotacje
Partners: Polski Portal Menedżerów Kultury Kulturaonline.pl Odyssei Społeczność podróżników epodkarpacie.com

Czytaj więcej



Numery kuponów wylosowanych w konkursie na "Ulubiony chleb krośnian" 2010:

756, 311, 567, 798, 367, 154, 349, 876, 774, 750, 850, 843, 775, 561, 566, 776, 97, 778, 617, 631, 742, 644, 551, 629, 727, 613, 582, 577, 723, 660, 822, 814, 683, 637, 704, 364, 212, 578, 616, 622*

Nagrody do odebrania w Punkcie Informacji Kulturalno - Turystycznej w Krośnie
(Rynek 5) do 12 września 2010 roku.

Nagroda specjalna ufundowana przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie - właściciel niewylosowanego na scenie kuponu nr 1.

Nagrodą jest bilet wstępu na koncert z cyklu "Chopin PodCieniami", który odbędzie się 30 września o godz. 19.00, w Piwnicy PodCieniami. Bilet do odebrania przed koncertem (Piwnica PodCieniami, Rynek 5).


"Ulubiony chleb krośnian" 2010
- w tym roku szczególnie polecamy
aż dwa gatunki chleba


Zanim poczujemy smak chleba, zanim w ogóle chleb weźmiemy do ręki, musi go ktoś wytworzyć, wszak w naturze go nie ma.

Na wspomnienia z tego wyjątkowego wydarzenia zapraszamy do serwisu YouTube. Zobacz

Od pięciu lat piekarze zrzeszeni w Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie prezentują swoje wypieki na Karpackich Klimatach. W tym roku na krośnieńskim Rynku gościły piekarnie Józefa Kiełtyki, Stanisława Kopacza oraz Wiesławy i Jerzego Sajdaków. Nierozłącznym elementem święta ludzi pogranicza jest konkurs na "Ulubiony chleb krośnian". O ten honorowy tytuł w tym roku zmagało się osiem gatunków chleba z ośmiu rodzimych piekarni: chleb z numerem 1 - żytni razowy na zakwasie z piekarni Janusza Frydrycha; z numerem 2 - chleb słonecznikowy z piekarni Stanisława Kopacza; z numerem 3 - chleb razowy ze śliwką z piekarni Mariana Krukierka; z numerem 4 - chleb razowy "Zręciński" z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków; z numerem 5 - chleb żytni na zakwasie, bezdrożdżowy z piekarni Józefa Kiełtyki; z numerem 6 - chleb pszenno-żytni "Baltonowski" z piekarni Jana Wilusza; z numerem 7 - chleb razowy ze śliwką z piekarni Dariusza Muni; z numerem 8 - chleb mieszany "Baltonowski" z piekarni Janusza Lidwina. W ubiegłych latach zaszczytne miano "Ulubiony chleb krośnian" uzyskiwały kolejno: w 2006 r. - pieczywo staropolskie z piekarni "Anvit"; w 2007 r. - chleb staropolski piekarni Józefa Kiełtyki; w 2008 r. - chleb wieloziarnisty z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków; w 2009 r. - chleb orkiszowy z piekarni Józefa Kiełtyki. W tym roku prawo do znakowania tytułem i logiem Ulubionego chleba krośnian zdobyły ex aequo: chleb słonecznikowy z piekarni Stanisława Kopacza oraz chleb razowy ze śliwką z piekarni Mariana Krukierka, które uzyskały równorzędną ilość głosów - po 32 %. Zwycięzcom konkursu złożyli gratulacje oraz wręczyli certyfikaty 'Ulubiony chleb krośnian" 2010 panowie: Prezydent Miasta Krosna - Piotr Przytocki, Zastępca Prezydenta Miasta Krosna - Bronisław Baran oraz Podstarszy Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie - Józef Kiełtyka.

Tegoroczna edycja konkursu na "Ulubiony chleb krośnian" miała szczególny charakter, ponieważ obok tradycyjnie już wypiekanych przez Józefa Kiełtykę proziaków, w zaimprowizowanej "polowej piekarni", pod nadzorem mistrzów piekarzy i na oczach gości Karpackich Klimatów, powstawały półcukiernicze wypieki - rogale, słodkie bułeczki oraz wiele, wiele innych piekarskich specjałów. Można było nie tylko smakować, ale i samemu podjąć próbę zakręcenia precla czy wyplecenia chałki. Tej niełatwej sztuki podejmowali się młodsi i starsi, a nawet i najwyższe władze miasta Krosna oraz oficjalni goście z Węgier, zaprezentowali swoje piekarskie umiejętności. Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy wybranych faz powstawania chleba (miesienie ciasta w miesiarce, jego urabianie, formowanie bułeczek, precli, rogalików itd. oraz wypiek w piecu z możliwością obserwacji zmian przez jego szklane drzwi). Pokaz ten odbył się dzięki inicjatywie pana Józefa Kiełtyki (m.in. laureata konkursu "Smaczne, Bo Podkarpackie", w którym uzyskał miano "Najlepszego Produktu Spożywczego Podkarpackiego" 2008). Prezentacje piekarskiego rzemiosła w cyklicznych "odsłonach" prowadzili mistrzowie piekarstwa: Józef Kiełtyka, Janusz Frydrych, Stanisław Kopacz, Dariusz Munia i Jan Wilusz. Wśród wykonawców biorących udział w prezentacjach, swoją rzemieślniczą sprawność potwierdzał również Piotr Niepokój - zdobywca tytułu Najlepszy Uczeń w Zawodzie Piekarz na ogólnopolskim konkursie w 2009 roku, którego mistrzem - nauczycielem był Janusz Frydrych.

Organizatorzy - Muzeum Rzemiosła w Krośnie, Cech Rzemiosł Różnych oraz Urząd Miasta Krosna szczególne podziękowania składają nauczycielom i uczniom Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie, którzy pomogli w przeprowadzeniu konkursu na Ulubiony chleb krośnian 2010. W ciągu dwóch dni uczniowie rozczęstowali ponad 500 bochenków chleba z dwudziestoma kilogramami masła podkreślającym wyjątkowy smak pieczywa.

Chleb od Kiełtyki, Krukierka, Kopacza, Frydrycha, Sajdaków, Muni, Wilusza, Lidwina... Mamy wiele szczęścia, że w Krośnie każdego dnia możemy wybierać wśród wielu znakomitych gatunków chleba. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku szeroko zaprezentują się nam kolejni mistrzowie krośnieńskiego piekarstwa.

* Nieodebrane nagrody w dniu rozstrzygnięcia konkursu, tj. 29 sierpnia 2010 roku, przypadające za kupony o numerach: 367, 154, 349, 876, 660, 822, 814, 364, 212, 622 tracą ważność.

Czesław Matelowski
Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie


Bożena Paradysz
Muzeum Rzemiosła w Krośnie