Piwnica PodCieniami
Punkt Informacji Kulturalno-Turystycznej
Międzynarodowe Biennale Artystycznej Tkaniny Lnianej
Ogólnopolskie Biennale Fotografii
Euroregion
Dotacje
Partners: Polski Portal Menedżerów Kultury Kulturaonline.pl Odyssei Społeczność podróżników epodkarpacie.com

Wybraliśmy "Ulubiony chleb krośnian" 2013

Karpackim Klimatom, jak co roku, towarzyszył konkurs na "Ulubiony chleb krośnian". W tym roku 10 piekarni rywalizowało o zaszczytny honorowy tytuł dla swojego wypieku. Mieszkańcy i goście Karpackich Klimatów nadali go chlebowi "Pro-body" z piekarni Mariana Krukierka, oznaczonemu w konkursie numerem 10.

Wśród głosujących rozlosowane zostały: nagroda główna - rower - ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie oraz upominki od Urzędu Miasta Krosna oraz Muzeum Rzemiosła w Krośnie. Numery wylosowanych kuponów: 6877, 6237, 6550, 6475, 7383, 7384, 7198, 7388, 6538, 6516, 6108, 6169, 6554, 6130, 6435, 6105, 6067, 6092, 6761, 7100. Upominki będą do odebrania do 31 sierpnia 2013 r. w Punkcie Informacji Kulturalno-Turystycznej (Rynek 5) w godz. od 9.00 do 18.00
.

Konkurs na „Ulubiony chleb krośnian” to cykliczne wydarzenie nawiązujące do piekarskich tradycji Krosna. Była to już jego siódma edycja. Jego organizatorami są Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie oraz Muzeum Rzemiosła. Konkurs mogliśmy przeprowadzić dzięki pomocy Nauczycieli i Uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.

W tym roku goście Karpackich Klimatów mogli kosztować 10 smaków krośnieńskich chlebów. Były to: chleb nr 1 - chleb żytni z ziarnem słonecznika z piekarni ITV Wiesława Banacha, chleb nr 2 – chleb domowy z piekarni Janusza Frydrycha, chleb nr 3 - chleb z orkiszem z piekarni Jana Wilusza, chleb nr 4 - chleb z gór na maślance i kefirze z piekarni Józefa Kiełtyki, chleb nr 5 - chleb żytni pytlowy z piekarni Anvit Witolda Ulanowskiego, chleb nr 6 - chleb mieszany domowy z piekarni Stanisława Kopacza, chleb nr 7 - chleb żytnio-razowo-pszenny z żurawiną z piekarni Dariusza Muni, chleb nr 8 - chleb "Serwatkowa kraina" z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków, chleb nr 9 - chleb ziarnisty z piekarni Janusza Lidwin oraz chleb nr 10 - chleb "Pro-body" z piekarni Mariana Krukierka.


Paweł Krukierek reprezentujący piekarnię ojca

Poszukiwanie doskonałego smaku chleba odbywało się w ciągu dwóch kolejnych dni Karpackich Klimatów. Sami degustujący bardzo odpowiedzialnie podchodzi do swojego zadania. Ostatecznie decyzją 21 % głosów honorowy tytuł "Ulubiony chleb krośnian 2013" zdobył chleb "Pro-body" z piekarni Mariana Krukierka oznaczony w konkursie numerem 10.

Konkurs opatrzony jest logo. Tym dobrze już dobrze rozpoznawalnym od lat symbolem zdobywca certyfikatu "Ulubiony chleb krośnian" może posługiwać się przez rok - to jest do kolejnej edycji konkursu - na którą zapraszamy już dziś.




Bożena Paradysz
(MRzK)